Hľadáte rýchlu inšpiráciu na vianočné pečivko? Máme pre vás posledný sviatočný recept. Tieto tradičné linecké koláčiky sú pripravené trošku netradične a prekvapia vás tým, že sú nielen zdravšie a z mandľovej múky, ale navyše ich po upečení už nemusíte zlepovať, znova si zašpiniť kuchyňu a strácať tak čas.
Navyše všetky ingrediencie nakúpite na jednom mieste – na stránke Tržnice Nivy.
Potrebovať budeme:
– 150g trstinového cukru zomletého na práškový
– 3 žĺtky
– kôru z 1 chemicky neošetreného citróna
– štipku soli
Na krém:
– 3 bielky
– 150g trstinového cukru zomletého na práškový
+ kvalitný džem (akýkoľvek, podľa chuti)
Postup:
Múku zmiešame s cukrom, soľou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme zmäknuté nakrájané maslo a žĺtky a zmes spracujeme v kuchynskom robote na cesto. Následne ho odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Tesne pred začatím vykrajovania keksíkov si pripravíme krém. Vyšľaháme bielky na tuhý sneh a špachtľou k nim primiešame mandle a cukor. Krém by nemal byť tekutý (závisí aj od veľkosti vajec, možno bude treba trošku mandlí pridať). Prenesieme si ho cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a povykrajujeme okrúhle linecké, ktoré poukladáme na plech.
Na krúžky potom dokola vytlačíme krém s malým otvorom (trošičku ďalej od okrajov, aby nám počas pečenia nestiekol) a do stredu kvapneme trošku džemu.
Linecké pečieme pri 180°C cca 13 minút (presný čas závisí aj od rúry).
Prajeme vám dobrú chuť a pekné sviatky. 🙂