Je pre vás vianočné pečenie neoddeliteľnou súčasťou adventu a rozhliadate sa po zdravších receptoch? Odporúčame skvelý biskupský chlebíček, ktorý vám vydrží až do Vianoc (teda, ako ho dovtedy nezjete). Stačí, ak ho uskladníte v alobale na chladnom mieste a bude chutiť výborne aj po niekoľkých týždňoch. Navyše všetky ingrediencie objednáte pohodlne na www.trznicanivy.sk. Recept pre vás pripravila Tržnica Nivy v spolupráci s foodbloggerkou Biankou.
Na jeden biskupský chlebíček potrebujeme:
– 125 g masla alebo 125 g ghee
– 150 g celozrnnej hladkej múky
– 50 g mandľovej múky + trocha navyše cca 0,5 PL na vysypanie plechu
– 25 g vanilkový trstinový cukor
– 15 g kypriacieho prášku bez lepku a fosfátu
– 120 ml šťavy z pomaranču (cca jeden stredne veľký pomaranč na šťavu)
– 40 g blanšírovaných lieskovcov
– štipka soli
Postup:
Oddelíme si bielka od žĺtkov do samostatných veľkých misiek, v ktorých ich budeme následne šľahať.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s vanilkovým cukrom a maslom, následne pridáme pomarančovú šťavu a med.
Zatiaľ si všetko sušené ovocie s orechmi a čokoládou premiešame so sypkými surovinami (lepšie budú aj držať v chlebíčku) a pridáme k vyšľahaným žĺtkam s maslom a šťavou. Následne zľahka a opatrne vmiešame sneh.
Formu na chlebíček (cca 12 x 23) vymastíme maslom a vysypeme mandľovou múkou. Následne do nej rovnomerne prelejeme cesto a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 175 stupňov cca 45 minút. Pre istotu skontrolujeme cesto drevenou špajdlou, či je v strede dobre upečené.
Upečený, vychladnutý chlebík vyklopíme z formy a môžeme ho posypať cukrom, kokosom či roztopenou čokoládou. Mne osobne sa naň už nežiada pridávať nič, pretože chutí famózne aj samotný. :).
Verím, že sa vám podarí a bude vám chutiť.
Vaša Bianka